farmer premium vegetables

 

ZELSAD Sp. z o.o. + 48 18 444 94 15      Grupa Producentów Owoców 

Wiedziałeś..

Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen[1]) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg jabłek), a także pektynę (1–1,5 g w 100 g świeżego jabłka). Zawartość witaminy C jest zmienna i zależy od wielu czynników, z których najważniejszymi są odmiana, warunki klimatyczne i sposób uprawy. Może ona się wahać w szerokim zakresie od około 4mg/100g owocu do ponad 21mg/100g[1][2]. Przy obróbce cieplnej jabłek większość witamin wodorozpuszczalnych ulega rozkładowi.

 

Jabłko...

Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika. Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi konsumenta rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hiperglikemię[3]. Nie dotyczy to soku jabłkowego po oddzieleniu błonnika, gdzie wartość na indeksie glikemicznym ulega sporemu podwyższeniu.

 

Nasze Odmiany

 

Szampion

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                              Dojrzałość zbiorcza:
 
 



 

Odmiana czeska wyselekcjonowana z mieszańców Golden Delicious x Koksa Pomarańczowa

  Duży lub średniej wielkości, kulistostożkowate, lekko żebrowane przy kielichu. Skórka gładka, sucha, zielonkawożółta lub żółta, pokryta ciemnoczerwonokarminowym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Przetchlinki liczne, małe, jasnoszare. Miąższ zielonkawobiały z kremowym odcieniem, średnio ziarnisty, średnio luźny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny      

Pierwsze dni października

                   



Jonagored

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 
 



 

belgijski sport odmiany Jonagold, znaleziony w szkółkach J. Morrena w Halen w 1980 r. Bardzo szybko zdobył uznanie w Europie

   średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta lub żółta, pokryta niemal w całości bardzo ciemnym, karminowobrązowawym, rozmyto-paskowanym rumieńcem z jeszcze ciemniejszymi paskami. Przetchlinki średniej wielkości (nieco większe i bardziej widoczne niż u Jonagolda), szarawe, niezbyt liczne.    

Pierwsze koniec września (kilka dni przed owocami odmiany Jonagold)

                 

 

Eliza

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 

odmiana holenderska, otrzymana w Stacji Doświadczalnej w Wageningen w 1974 r. ze skrzyżowania odmian Septer i Koksa Pomarańczowa.

  średniej wielkości, kulistostożkowaty, wyrównany, lekko zwężający się w stronę kielicha. Skórka gładka, sucha, zielonożółta, pokryta niemal w całości ciemnoczerwonym, intensywnym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki duże, bardzo wyraźne. Szypułka cienka i długa. Zagłębienie szypułkowe średniej głębokości i szerokości, ordzawione. Zagłębienie kielichowe średnio szerokie, płytkie lub średnio głębokie, czasem także z lekkim ordzawieniem.    

od końca września do połowy października;


 

Decosta

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 

mutant odmianyJonagold pochodzący z Belgii, znaleziony w sadzie M. i G. Swillenów. W Polsce w badaniach porównawczo-odmianowych od 1994 roku, do Krajowego Rejestru wpisany 16 marca 1999 roku.

  średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta, w bardzo dużej części pokryta karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki bardzo wyraźne, większe niż u Jonagolda, szarawe, niezbyt liczne. Szypułka średnio długa i gruba. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie i średnio szerokie do szerokiego.    

 koniec września (kilka dni przed owocami odmiany Jonagold)



 

Gala

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 

nowozelandzka odmiana jabłoni, otrzymana w 1934 roku w Wailarapa z mieszańców Kidd’s Orange Red (Red Delicious x Cox Orange) i odmiany Golden Delicious (autor: J.H. Kidd).

  mały lub średniej wielkości, kulistostożkowaty i stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, początkowo zielonkawożółta, później złocistożółta, pokryta jaskrawoczerwonym, paskowano-marmurkowym rumieńcem. Przetchlinki średniej wielkości, widoczne. Szypułka cienka i długa. Zagłębienie szypułkowe lejkowate, średnio głębokie i wąskie. Zagłębienie kielichowe płytkie, średnio szerokie, pofałdowane. Kielich średniej wielkości, zamknięty, działki kielicha wąskie, długie, wygięte, ostro zakończone.    

 koniec września - początek października;


 

Idered

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 

odmiana pochodząca z USA, z miejscowości Moscow w stanie Idaho. Otrzymana w 1935 roku z siewek Jonathan i Wagener (autor: L. Werner).

  średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, błyszcząca, zielona z żółtawym odcieniem, pokryta niemal w całości jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Przetchlinki małe, niewyraźne, rzadko rozrzucone. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie i średnio szerokie, czasem ordzawione.    

 koniec września - początek października

 

Golden

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 

amerykańska odmiana jabłoni, znaleziona w 1890 roku jako siewka nieznanego pochodzenia w okręgu Clay w stanie Zachodnia Wirginia

  średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulistostożkowaty, rzadziej kulistospłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, delikatnie ordzawiona, pokryta na niewielkiej powierzchni pomarańczowoczerwonym, rozmyto- prążkowanym rumieńcem. Przetchlinki zielonkawobrązowe, wyraźnie widoczne. Szypułka długa i cienka lub średniej grubości.    

połowa października

 

Ligol

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 

odmiana polska, otrzymana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach w 1972 roku z populacji siewek powstałych ze skrzyżowania odmian Linda i Golden Delicious

  duży do bardzo dużego, kulisto-stożkowaty, wyrównany, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka dość gruba, nieordzawiona, błyszcząca, z lekkim tłustawym nalotem, zielonkawożółta, pokryta w 50-70% powierzchni jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem.    

koniec września - połowa października;

 

Gloster

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 

odmiana polska, niemiecka odmiana jabłoni otrzymana w Stacji Doświadczalnej York w 1951 roku przez skrzyżowanie odmian Glockenapfel i Richared Delicious. W produkcji od 1969 r.

  duży a nawet bardzo duży, stożkowaty. Skórka mocna, zielonkawożółta, pokryta na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki jasnoszare, wyraźnie widoczne. Szypułka bardzo zmiennej długości (najczęściej dość długa), cienka. Zagłębienie szypułkowe głębokie i dość szerokie, częściowo ordzawione.    

koniec września - połowa października;

 

Rubin

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 

odmiana polska, niemiecka odmiana jabłoni otrzymana w Stacji Doświadczalnej York w 1951 roku przez skrzyżowanie odmian Glockenapfel i Richared Delicious. W produkcji od 1969 r.

  duży a nawet bardzo duży, stożkowaty. Skórka mocna, zielonkawożółta, pokryta na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki jasnoszare, wyraźnie widoczne. Szypułka bardzo zmiennej długości (najczęściej dość długa), cienka. Zagłębienie szypułkowe głębokie i dość szerokie, częściowo ordzawione.    

koniec połowa października - koniec października;

 

Boskop

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


 
  Holandi

 

  Duże, bądź bardzo duże, baryłkowatokuliste. Skórka prawie całkowicie pokryta czerwony rumieniec. Miąższ kruchy, kwaśny z korzennym posmakiem    

koniec połowa października - koniec października;

 

Elshof

 

Kraj Wyhodowania                  Pochodzenie       Owoce :             Zdjęcie :                                            Dojrzałość zbiorcza:
 

 


  mutant odmiany Elstar znaleziony w miejscowości Zeewolde w Holandii. Od 1995 roku w uprawie w krajach Europy Zachodniej, w Polsce do Krajowego Rejestru wpisana 16 marca 1999 roku; Odmiana prawnie chroniona na całym terytorium UE;   redniej wielkości (wymaga bezwzględnie przerzedzania zawiązków), kulisto- stożkowaty, wyrównany, regularny. Skórka szorstka, średnio gruba, zielonożółta, pokryta intensywnym, ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki dość wyraźne, szarobrązowe. Szypułka średniej długości i grubości.    

koniec połowa października - koniec października;